Călătorii,  Japonia

Ce să vizitezi în Nara, prima capitală a Japoniei.

Japonia e o țară care are foarte multe destinații interesante iar atunci când faci itinerariul vacanței e greu să te hotărăști ce anume să vizitezi în prima ta călătorie în țara soarelui răsare.

Kyoto și Osaka sunt două orașe care au întâietate în stabilirea unui traseu, precum și capitala Tokyo. Dar Nara merită și ea măcar o vizită scurtă. Având în vedere că transportul în Japonia e facil, mai ales dacă ai Japan Rail Pass, ar fi păcat să o ratezi.

Nara, cândva cunoscută ca Heijō sau Heijō-kyō, a fost prima capitală permanentă a Japoniei iar din punct de vedere istoric e depășită ca importanță doar de Kyoto.


Scurtă istorie Nara

În Japonia, până în secolul al VII-lea orașul puterii de stat era mutat la domnia fiecărui împărat. În 710 Nara a fost declarată capitala permanentă a țării. Domnia ei a durat 75 de ani, capitala fiind apoi mutată la Kyoto, care a deținut acest statut timp de 1100 de ani. Odată cu restaurarea Meiji, capitală a devenit Edo, actualul Tokyo.


9 lucruri de făcut în Nara

Aflată în regiunea Kansai, Nara deține temple, shrine și monumente aflate în Patrimoniul Unesco, și un parc în care cerbii se plimbă liberi și sunt prietenoși cu turiștii. Ca să vezi tot ce are Nara de oferit ai nevoie de cel puțin două zile. Dar ajungând de dimineață și părăsind Nara după lăsatul serii vei reuși să îngrămădești cele mai frumoase locații într-o zi. Mai jos am scris despre cele mai importante locații, unele au accesul gratuit, altele percep o taxă de intrare. Încalță-te confortabil fiindcă traseul implică multă plimbare.


1. Împrietenește-te cu cerbii din Nara Kōen

O să încep cu una dintre destinațiile care m-a încântat cel mai mult iar dacă ești iubitor de animale o să-ți placă acest loc și o să te bucure. E vorba despre Nara koen, parcul cu cerbi, care e unul dintre cele mai vechi parcuri ale Japoniei.

Potrivit legendei, zeul Takemikazuchi a intrat în Nara pe un cerb alb ca să păzească nou înființata capitală Heijō-kyō. De atunci cerbii Sika, numiți și cerbi pătați sau japonezi, au fost considerați sacrii, protectorii regiunii și ai țării. Uciderea unui cerb era mai demult socotită ofensă și pedepsită cu moartea, ultima sentință de acest gen fiind înregistrată în 1637. După cel de-al doilea război mondial, cerbilor le-a fost retras statutul de ființe divine, dar continuă să fie ocrotite de lege.

De la tarabele răsfirate prin parc poți cumpăra sika senbei, biscuiți pentru cerbi, și să hrănești animalele cu mâncare potrivită pentru ei. Te vor recompensa cu plecăciuni, priviri ciudate sau chiar și îmbrățișări.


2. Vizitează Daibutsu – cea mai mare statuie de bronz din lume

Todai-ji e un templul budist, construit în anul 738, care adăpostește Daibutsu, cea mai mare statuie de bronz din lume. Din punct de vedere istoric și religios Tōdai-ji e cea mai importantă destinație din Nara.

Daibutsu (Marele Buddha) are peste 16 metri înălțime și conține 437 de tone de bronz alături de 130 de kilograme de aur. A fost ridicat la ordinul împăratului Shomu (701-756) și e o imagine a lui Vairocana – Buddha Primordial. Construcția statuii a costat așa de mult că aproape a falimentat imperiul.

Recent, folosind aparatură x ray, în genunchiul Marelui Buddha s-au descoperit un dinte uman, perle, oglinzi, săbii – lucruri ce se crede c-ar fi aparținut împăratului Shomu.

Daibutsu se găsește într-un pavilion foarte spațios unde, pe lângă alte statui, se află și un pilon de lemn care are o gaură la bază. Se spune că dimensiunea scobiturii e exact cât dimensiunea nării lui Daibutsu. Când am vizitat templul era o coloană șerpuitoare de elevi care așteptau la rând să se strecoare prin pilon. Legenda spune că cei care reușesc să treacă vor avea noroc și înțelepciune.

Tōdai-ji e o destinație la care indiferent de anotimp sau starea vremii vor fi mulți vizitatori, pelerini și numeroși elevi de școală aduși în vizită cu clasa.

Împrejurimea poate fi explorată gratuit, dar intrarea la Marele Buddha costă aprox. 6 usd.


3. Apreciază detaliile porții Nandaimon & urcă treptele spre Nigatsu-dō 

Ambele atracții fac parte din același complex Todai-ji. Poarta sudică, construită în secolul al treisprezecelea, reprezintă intrarea principală în complex și multă lume se oprește aici ca să facă primele poze. Poarta are 25 de metri în înălțime și adăpostește statuile imense ale lui Bishamonten și Komukuten, ucenicii lui Buddha și păzitorii locului în care acesta cuvânta.

Nigatsu-do e situat în estul pavilionului Daibutsu-den, la baza muntelui Wakakusa. Aici se ține una dintre cele mai vechi tradiții anuale, festivalul focului – Omizutori, care are loc în primele două săptămâni ale lunii Martie.

Sala mare de la Nigatsu-do e încadrată în categoria comoară națională, (kokuhō), care e cea mai prețioasă distincție culturală a Japoniei. Aproximativ 20% dintre comorile naționale sunt structuri precum castele, temple budiste, altare șintoiste sau reședințe. Restul de 80% sunt tablouri, lucrări de caligrafie, sculpturi, artefacte arheologice și istorice dar și textile, săbii sau meșteșuguri.


4. Mergi la Kasuga Taisha, una dintre cele mai sacre locații din Japonia

Kasuga Taisha e o shinto shrine, construcție religioasă a șintoismului, ridicată în 768, în vremea când Nara era capitala țării. Responsabilă de construcție a fost familia Fujiwara, care era, în acea perioadă, cea mai puternică și influentă familie din Japonia.

Cum se obișnuia și cu alte shrine, Kasuga Taisha a fost reconstruită la fiecare 20 de ani, însă obiceiul a fost întrerupt după încheierea perioadei Edo (1867).

  • Tot la finalul perioadei Edo s-a separat șintoismul de budism, care până atunci, în Japonia, erau strâns legate. Aceleași clădiri erau folosite ca altare șintoiste și temple budiste. În prezent Shinto shrine servesc tradiția religioasă șintoistă și sunt caracterizate de o poartă torii la intrare iar templele sunt construite pentru a servi tradiția religioasă budistă și au o poartă sanmon la intrare.

La Kasuga Taisha, pe lângă clădirile principale și torii, sunt impresionante felinarele și lampioanele care împăienjenesc aleile și coridoarele curții. Sute de felinare de bronz, donate de credincioși, se găsesc agățate de streșini și tot atâtea felinare de piatră mărginesc cărările. Lampioanele se aprind doar de două ori pe an, în timpul festivalurilor Lanternelor. Primul festival se organizează la începutul lunii februarie iar celălalt la mijlocul lunii august.

Kasuga Taisha e cu siguranță cea mai idilică destinație din Nara. În apropierea complexului se află Kasuga Museum și Kasuga Taisha Shinen Manyo Botanical Garden care e neapărat de văzut la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai, când înflorește wisteria.


5. Vizitează complexul Kōfuku-ji, aflat în patrimoniul Unesco

Kōfuku-ji e un complex de temple, monumente și altare aflate în Patrimoniul Unesco. La fel ca și Kasuga Taisha, Kofuku-ji a fost construit de familia Fujiwara, iar la apogeul său deținea 150 de clădiri. Construcțiile au fost afectate de-a lungul timpului de incendii și războaie civile.

Pavilionul de aur, principala clădire a complexului, a fost distrus de foc în urmă cu 300 de ani și reconstruit recent, deschizându-se publicului în 2018. Pagoda de cinci etaje, 50 de metri, de la Kōfuku-ji e a doua cea mai înaltă pagodă din Japonia.

  • Pagoda e o construcție în formă de turn care se găsește în majoritatea complexelor budiste din Asia.

A fost prima dată construită în anul 730 și reconstruită în 1426. Din ianuarie 2023 și până în martie 2030 se vor efectua lucrări de recondiționare iar pagoda va fi acoperită.

Complexul Kofuku-ji e situat în interiorul parcului Nara iar accesul e gratuit pentru majoritatea clădirilor.


6. Vezi Hōryū-ji – unde se află cele mai vechi construcții de lemn din lume

Templul Horyuji a fost fondat în 607 de prințul Shotoku, căruia i se atribuie promovarea timpurie a budismului în Japonia. A fost desemnat un sit al patrimoniului mondial în 1993.

Complexul e împărțit în partea de vest – Saiin Garan și partea de est – Toin Garan. Incinta de vest găzduiește cele mai vechi structuri de lemn din lume: poarta centrală (Chumon), sala principală (Kondo) și o pagodă cu cinci etaje. Clădirile au fost construite cândva între anii 538-710 și nu au suferit distrugeri de atunci, deși au fost renovate de mai multe ori de-a lungul secolelor.


7. Plimbă-te prin grădinile Yoshikien și Isuien

Grădina Yoshikien a fost construită pe locul fostelor reședințe preoțești de la templul Kofukuji. E împărțită în trei porțiuni distincte: grădina cu iaz, grădina de mușchi și grădina servirii ceaiului.

Dacă ai pașaportul la tine poți intra la grădina Yoshikien gratuit. Grădina Isuien, situată în apropiere, are taxa de intrare de aprox. 12 usd.


8. Gustă specialitatea locală – Kakinoha sushi

Nara are destule locații în care să mănânci un prânz, să-ți iei o gustare sau să servești cina. Și multe dintre aceste locații au sushi în meniu. Kakinoha sushi e mai special fiind învelit în frunză de persimmon, care îi dă o aromă ușor mai dulcie. Peștele folosit e macrou sau somon dar sunt felurite variante iar sushi se mănâncă îndepărtând frunza în care e învelit.

Două locații cunoscute, și convenabil localizate, din care poți să-ți cumperi Kakinoha sushi, sunt:


9. Fă cumpărături la Higashimuki Shopping Arcade

Japonezii sunt înnebuniți după arcadele lor de shopping care adăpostesc buticuri, cafenele și magazine de tot felul. Aproape fiecare oraș are o astfel de locație în care e convenabil să mănânci, să te plimbi, să faci cumpărături de haine și suveniruri. Sunt o adevărată binecuvântare, mai ales în zilele ploioase.

Cadourile unice din Nara fac majoritatea referire la cerbi, fie că sunt ștampile, șervete, biscuiți sau sculpturi în lemn. Obiecte de ceramică găsești destul de multe, la fel și sticle cu sake și cuțite japoneze. Pensulele, pentru caligrafie, pictură sau machiaj, fabricate de Akashiya, sunt recunoscute pentru calitatea lor.

De la templul Todai-ji îți poți cumpăra amulete norocoase. Sunt sub forma unui săculeț de material care are numele templului și o mică rugăciune în interior. Le poți alege în funcție de dorințe dar se spune că nu e bine să le deschizi sau să citești rugăciunea fiindcă asta aduce ghinion. Se vând la gheretele din interiorul complexului Todai-ji.

Încă un lucru pe care-l poți face în Nara e să participi gratuit la o ceremonie de ceai, curs de origami sau prezentare de kimono-uri la Nara Visitor Center & Inn.


Cum să ajungi în Nara din Kyoto sau Osaka

Nara e o destinație populară, care e vizitată de mulți turiști printr-o excursie de-o zi din Kyoto sau Osaka. Ca aproape peste tot în Japonia, legătura cu trenul e una foarte bună. Dacă ai JR Pass pe toată țara sau JR pass regional pentru Kansai, drumul e gratuit. Dacă nu ai JR Pass îți poți cumpăra bilet cu preț redus dacă prezinți la ghișeu pașaportul.

Nara are două stații principale de tren: JR Nara Station și Kintetsu Nara. Kintetsu e aflată chiar în mijlocul orașului, iar JR Nara în apropiere, la scurtă distanță de centru.

Din Kyoto

Cu JR Pass: Iei trenul JR Nara Line din gara Kyoto sau din stația Tofukuji până la Nara Station. Drumul durează o oră sau o oră și un sfert, depinde cu ce tip de tren călătorești, local sau express.

A doua opțiune de tren din Kyoto, via Kintetsu-Kyoto NU e acoperită de JR Pass. Drumul durează 45 de minute și trenul oprește în gara Kintetsu Nara Station.

Din Osaka

Din Osaka ia JR Yamatoji Line, care trece prin mai multe stații din Osaka, și ajungi în Nara în mai puțin de 40 de minute. Ca majoritatea serviciilor, și linia JR Yamatoji are mai multe trenuri. Cel mai rapid e Yamatoji Rapid Service Line și e acoperit de JR Pass.

HyperDia e un site actualizat pe care să verifici programul trenurilor.



Spread the love

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *